PPSC – MANAGER AUQAF 2017

SECTION-I

  1. Prima facie means.

a. Capricious             b. At frist sight                    c. Dangling                  d. Facade

  1. Synonym of Impede:

a. Obstruct                b. Exhort                              c. Force                         d. Raucous

  1. I was astonished his behavior.

a. At                            b. with                                  c. for                               d. to

  1. Pleasure seeker is a Epicurean not a

a. Stoic                       b. Hedonist                         c. Sensualist                  d. Indulgent

  1. The study that the largest group of street children in Lahore work as coolies:

a. Announced          b. Informed                         c. introduced                 d. revealed

  1.   He jumped —————— the train when it was moving:

a. Off                         b. of                                        c. from                            d. wit

  1. He asked Ali ————– sit down:

a. For                        b. to                                        c. of                                    d. at

  1. I have known him a long time:

a. Since                     b. from                                  c. for                                   d. over

  1. Synonym of Scanty is:

a. Meagre                b. Abundant                         c. Ample                             d. Plentiful

  1.     Meaning of sub judice is:

a. Under Judicial Consideration                        b. To defeat somebody in a court

c. Judiciary’s final decision                                 d. Subjugate someone

SECTION-II

  1. In MS Word one can undo last actions using which key

a. CTRL+Z              b. CTRL+V                            c. CTRL+A                         d. SHIFT+A

  1. Hyperlink Shortcut key is:

a. CTRL+K             b. CTRL+L                            c. CTRL+A                          d. SHIFT+K

  1. Macintosh, a personal computer, was developed by:

a. Apple                  b. Microsoft                          c. IBM                                   d. DELL

  1. Shortcut to Switch to next worksheet tab in excel is:

a. Ctrl + PG down b. CTRL+PG up                   c. CTRL+Home                   d. CTRL+end

  1. MS PowerPoint screen goes black by pressing which alphabet on the keyboard:

a. Z                           b. B                                         c. C                                         d. X

  1. How to Center align text in MS Word:

a. CTRL+Z              b. CTRL+V                           c. CTRL+A                           d  CTRL+E

  1. WAN is a type of network, its abbreviation is:

a. Wide Area Network         b. Wide Arena Network            c. Wink Area Network           d. Wool Area Network

  1. GUI stands for:

a. Grand User Interface       b. Graphic User Interface         c. Graphic Unprimed Interface      d. None of these

  1. Computer processor can only understand:

a. Machine Language           b. C++                                 c. Assembly Language                       d. BASIC

  1. MICR stands for:

a. Magic Ink Character Recorder                   b. Magic Ink Character Recorder

c. Magnetic Ink Character Rearder               d. Magnetic Ink Character Recognition

  1. Which of the following is the name of the virus?

a. Chernobyl           b. Logic Bomb                       c. Worm                        d. All of these

  1. If x-4=11, what is the value of x-8?

a. -15                         b. -7                                         c. 7                                   d. 17

  1. If x is a positive number and x2+64=100, what is the value of x?

a. 6                            b. 12                                        c. 36                                 d. 56

  1. A sum of money is to be distributed among A,B,C and D in the proportion of 5:2.4:3. If C gets Rs.   1000 more than D, what is B’s share:

a. Rs. 1600              b. Rs 1800                            c. Rs.   2000                    d. Rs.   2500

  1. If 0.75:x::5:8 then x is equal to:

a. 14                           b. 1.20                                  c. 1.18                                d. 1,25

  1. What is the sum of two consecutive even numbers, the difference of whose square is 84?

a. 28                          b. 33                                     c. 42                                   d. 50

  1. The sum of squares of three numbers is 138, while the sum of their products taken two at a time is 131. Their sum is:

a. 20                         b. 25                                      c. 35                                    d. 40

  1. Find the number which when added to itself 13 times, gives 112.

a. 7                           b. 8                                        c. 9                                       d. 11

  1. If x2-y2=28 and x-y=8, what is the average of x and y?

a. 1.75                      b. 3.5                                    c. 8.5                                     d. 2.7

  1. Find the average of all prime numbers between 30 and 50?

a. 35.75                   b. 38.6                                 c. 39.8                                   d. 42.1

  1. A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally he had:

a. 300                      b. 400                                 c. 500                                    d. 700

  1. 1 inch=___________

a. 1.54cm                b. 2.54cm                           c. 3  54cm                             d. 0.54cm

  1. If 25% of 250 equals 6.5% of “a” then what is a:

a. 1000                    b. 2000                              c. 1050                                  d.  961

  1. Complete the Sequence: 12,38,29,55,46,72, ?

a. 62                         b. 63                                   c. 65,                                     d. 60

  1. Two trains 140 metre and 160-metre long run at the speed of 60 km/hr and 40 km/hr respectively in opposite direction on parallel tracks. What time these will take to cross each other

a. 10.7                    b. 10.8                                  c. 10.9                                   d. 11.8

  1. If the arithmetic mean of 6, 8, 10. x, 7 is 8.the value of x will be:

a. 7                         b. 9                                        c.  10                                     d. 8

  1. First constitution of Pakistan was promulgated on:

a. 23 March 1956                         b. 9 June    1956                  c. 14 Aug    1956                  d. None of these

  1. Who presided the AIML 27th session :

a. Khaliq Uz Zaman                    b. M. Ali Jinnah                   c. Zafar Ali Khan               d. None of these

  1. Musharaf announced his resignation on:

a. 18 Aug 2008                             b. 20 Aug 2009                    c. 18 Aug 2007                 d. 20 Aug 2008

  1. Who of the following was not the supporter of two nation theory:

a. Allama lqbal                             b. Sikandar Hayat               c. Abul Kalam Azad         d. M. A Jinnah

  1. Spirit of Islam is written by:

‘a. Syed Amir Jafari                b. Syed Ameer Ali                c. Syed Jaffar Hussain  d. Musa Kazmi

  1. Bala Hisar fort is in:

a. Kabul                                   b. Peshawar                        c. Quetta                                d. FATA

  1. Moeen-ud-din Chii’s tomb is in which city:

a. Delhi                                    b. Ajmer                              c. Multan                               d. Kabul

  1. Who founded the Pakistan Peoples Party:

a. Murtaza Bhutto                 b. Benazir Bhutto             c. Zulfiqar Bhutto                d. Bilawal Bhutto

  1. Pakistan, after its creation, adopted the Indian Act 1935 on . for the first time:

a. 14 August 1947                  b. 15 August 1947              c. 16 August 1947                d. None of these

  1. The term of a Senator in Pakistan is:

a. 3 years                                b. 4 years                             c. 5 years                               d. 6 years

  1. The oldest barrage in Pakistan is:

a. Sukkur Barrage                b. Kotri Barrage                 c. Taunsa Barrage               d. Guddu Barrage

  1. Bolan pass is in :

a. Baluchistan                       b. Punjab                             c. KPK                                   d. FATA

  1. The captain of Pakistan in 1954’s cricket team was:

a. Sarfraz Nawaz                  b. Hafeez Kardar               c. Fazal Mehmood             d. Imtiaz Ahmed

  1. The maysore war was fought in:

a. 1767                                    b. 1777                                  c. 1787                                 d. 1797

  1. The total number of senators in the Senate are:

a. 100                                     b. 104                                    c. 108                                 d. 120

  1. Each province, in the Senate, has how many members?

a. 23                                    b. 25                                         c. 27                                   d. 22

  1. The agreement for the line of control was signed in:

a. 1971                                b. 1972                                     c. 1973                               d. 1975

  1. Now and Never pamphlet was published in :

a. 1933                                b. 1943                                    c. 1922                               d. 1953

  1. Sir Syed established which institution for the purpose of translation of English works:

a. Madrasah Muradabad                                                   b. Scientific Society

c. Madrasah Ghaziabad                                                     d. None

  1. Jamia Milia Islamia is in:

a. Lahore                          b. Delhi                                   c. Karachi                         d. Agra

  1. Running from Safa to Marwa is called:

a. Youm’ Nahr’                b. Sa’ee                                    c. Youm us Sa’ee             d. Jeh’ad

  1. Awaz e Dost was written by:

a. Akhtar Masood           b. Mukhtar Masood              c. Amjad Masood           d. Saleh Masood

  1. Change of Qiblah is in which Surah:

a. Surah Yunus                b. Surah Bakarah                  c. Surah Namal               d. Surah Muhammad

  1. Musa (A.S) was known as:

a. Zabeeh Ullah               b. Kaleem Ullah                     c. Rooh ullah                   d. None of these

  1. How many Surahs  in the Quran on the names of prophets:

a. 6                                     b. 5                                           c. 4                                      d. 3

  1. How many prostrations are in Quran:

a. 14                                    b. 15                                        c. 16                                     d. None of these

  1.     The name of first cloned sheep was:

a. Dolly                               b. Holy                                  c. Polly                                 d. Jolly

  1. Sana is the news agency of:

a. Syria                               b. Egypt                                c. Jordan                              d. Yemen

  1. Largest terrestrial animal on Earth is:

a. Brown Bear                  b. African Hippo                  c. African Elephant            d. Rhino

  1. Earth’s surface soil is worn away by which method:

a. DeSurfacing                 b. Erosion                              c. Galvanizing                    d. Sheering

  1. ____________ theory focuses on behavior and how behavior can change to achieve survival.

a. Ecological                     b Psychological                     c. Biological                        d. Strain

  1. London Tower is located on the north bank of the River

a. Thames                         b. Trent                                   c. Mersey                            d. Wye

  1. NASDAQ is the stock market of America, with its headquarters in:

a. New York                      b. Oklahoma                          c. Washington                  d. Missouri

  1. Beijing is the old name of :

a. Gold Coast                    b. Peking                                 c Tianjin                           d. Nanjing

  1. Capital of Cambodia is:

a. Nay Pi Taw                    b. Phnom Pheh                     c. Vientiane                     d. Thimphu

  1. Sierra Leone is a country in:

a. Africa                              b. South America                 c. Asia                               d. Europe

  1. The current Secretary General of the UN is from:

a. Ghana                             b. South Korea                      c. Burma                         d. Portugal

  1. On 9 September 2001, the planes hit which of the following building:

a. World Trade Centre     b. World Bank                       c. IMF                            d. Quad Towers

  1. Royal Title act 1876 officially recognized Queen Vitoria as :

a. Empress of Sub Continent                                   b. Empress of India

c. Empress of Asia                                                      d. None

  1. Metonym used for the police force of London is:

a. Scotland Yard               b. INTERPOL                        c. EUROPOL                 d. London Yard*

  1. Mossad is the intelligence agency of:

a. Jordan                           b. Israel                                   c. Holland                      d. UK

  1. Dokhlam dispute is between India and _

a. Bhutan                          b. China                                    c. Nepal                        d. Pakistan

  1. Unit of Electric Current is:

a. Ampere                         b. Coulomb                              c. Ohm                          d. None

  1. Renewable sources of energy include:

a. Hydel Energy              b. Coal Energy                         c. Petroleum Energy  d. All of these

  1. The conversion of gas to liquid is known as:

a. Condensation             b. Sublimation                         c. Evaporation              d. Latent Heat

  1. Who among the following is not a NOBEL Laureate:

a. Roosevelt                     b. Barack Obama                    c. Woodrow Wilson      d. Bill Clinton

  1. Nelson Mandela died on:

a. 5 Dec 2013                    b. 5 Dec 2014                          c. 10 Dec 2013                d. 14 Dec 2014

  1. Which day was declared International Literacy Day by UNESCO:

a. 8 September                 b. 8 November                        c. 8 October                   d. 8 March

  1. The body of water which separates Southern England from Northern France is called:

a. English Channel           b. French Channel                 c. Dover Channel         d. Wales Channel

  1. Naryab Dam is in:

a. KPK                                b. Gilgit Baltistan                    c. FATA                        d. Baiuchistan

  1. According to the population census in 2017, the population of has increased:

a. Men                                b. Women                                 c. Children                   d. None of these

  1. IBRD is an institution of:

a. World Bank                  b. IMF                                        c. WTO                          d. UNITED NATIONS

  1. Yellow Journalism means:

a. Propaganda                  b. Authenticity                          c. Clarity                      d. Honest Journalism

  1. Opposite of Tawheed is__ ?

a. Shirk                              b. Iman bil Rad                         c. Munafiqat                 d. None of these

 

ANSWERS

 

1. b 13. a 25. b 37. a 49. b ·    61. a 73. d 85. a
2. a 14. a 26. c 38. b 50. a 62. a 74. a 86. a
3. a 15. b .27. a 39. a 51. b 63. a 75., b 87. a
4. a 16. d 28. b 40. c 52. a 64. a 76. a 88. a
5. d 17. a 29. a 41. b 53. b 65. c 77. b 89. a
6. c • 18. b 30. c 42. b 54. a 66. b 78. b 90, a
7. b 19. a 31. d 43. b 55. b 67. a 79. a 91. b
8. c 20.   32. b 44. c 56. b 68. a 80. a 92. b
9. a 21. d 33. d 45. a 57. b 69. a 81. a 93. a
10 a 22. c 34. b 46. d 58. b 70. b 82. d 94. a
11. a 23. a 35. b 47. a 59. b 71. b 83. a 95. b
12. a 24. c 36. b 48. a 60. b 72. a 84. a