INSPECTOR COOPERATIVES PPSC Test

INSPECTOR COOPERATIVES 2017

  1. WORM, in the field of computer stands fix:

(a) Write once Read Many                       (b) Writable on Random Memory

(c) Write once Read Memory                   (d) None of these

  1. Gandhi Jinnah talks were held in 1944 to discuss the C.R. Formula prepared by:

(a) Raj Gopal Acharia                              (b) V.P. Menon

(c) Abu-al-Kalam Azad                            (d) Lord Wavel

  1. Complete the idiom / Proverb ‘A bad workman quarrels with his’

(a) Tools                  (b) Nails                  (c) Hammer             (d) None .

  1. In the Obama Administration Ashton Carter was the

(a) US Ambassador to Pakistan              (b) US Foreign Secretary

(c) US Secretary of Defence                   (d) None of these

  1. Which of the following Organization did Pakistan join in 1969?

(a) SAARC               (b) NAM                  (c) OIC                     (d) D-8

  1. The AIDS virus is called:

(a) AID             ‘      (b) BIH                    (c) HIV                     (d) VIH

  1. The Headquarters of the Asian Development Bank is located in:

(a) Bangkok             (b) Manila                (c) Tokyo                 (d) None

  1. The novel “Old man and the Sea” was written by:

(a) Charles Dickens        (b) T.S. Eliot      (c) H.V. Hudson  (d) Earnest Hemingway

  1. Which country is known as the Land of Prophets?

(a) Iraq                    (b) Saudi Arabia      (c) Palestine          (d) Syria

  1. The World Humanitarian Summit (WHS) conference was held on 23, 24 May 2016 in:

(a) Cairo, Egypt     (b) New York, USA      (c) Istanbul, Turkey       (d) Paris, France

  1. Which country was invaded twice by Germany in the 20th century and itself had brutally contained Congo?

(a) Belgium              (b) Poland               (c) France                (d) UK

  1. Fill in the blank. “He suggested that the meeting_______ postponed”

(a) Be                      (b) Is                       (c) About                 (d) None

  1. To fill a tank 25 buckets of water are required. How many buckets of water will be required to fill the same tank? If the capacity of the bucket is reduced to two-fifths of its present capacity?

(a) 30      (b) 35                               (c) 62.5                   (d) None                 •

  1. Which among the following is the highest award for bravery?

(a) Sitara-e-Shujaat                                  (b) Hilal-e-Shujaat

(c) Nishan-e-Shujaat                                 (d) Tamgh-e-Shujaat

  1. Fill in the blanks: Abdul grabbed the body and rolled him on the ground to the flames.

(a) Kill                     (b) Smother             (c) Burn out              (d) None

  1. Choose the correct meaning of ENERVATE.

(a) to frighten                 (b) Weaken             (c) Excite        (d) None

  1. If A runs less fast than B and B runs fast but not faster than C as compared to A, C, runs?

(a) Same speed as A         (b) Faster than A              (c) Slower than A      (d) None

  1. Complete the series: 11, 21, 32, 43, 54, 65

(a) 66                       (b) 73                      (c) 86                      (d) None of these

  1. The Truce of Hudaibiya was an important event in Islamic History. Hudaibiya was the name of

(a) River                (b) Well                    (c) Cave                  (d) Tree

  1. In 2016, Pakistan born British boxer, Amir Khan lost a boxing bout against Saul Aanelo Alvarez. To which country does come to Alvarez belong?

(a) USA                    (b) UK                     (c) Brazil               (d) Mexico

  1. The first mechanical calculating machine was made by:

(a) William Oughtred      (b) Grallfried Lebnitz                (c) Blaise Pascal                (d) Charles Babbage

  1. Who succeeded President Zia-ul-Haq as the president of Pakistan?

(a) Rafiq Tarar                                         (b) Ghulam Ishaq Khan

(c) Farooq Leghari                                  (d) Fazal Elahi Chaudhry

  1. What was the amount in Dirhams fixed as “Haq Mehr” when the Holy Prophet (PBUH) married Hazrat Khadija (R.A.)?

(a) 200                     (b) 300                    (c) 400                     (d) 500

  1. A soap factory makes 500 units in 8 days with the help of 24 machines. How many units can be made in 12 days with the help of 18 machines?

(a) 680                     (b) 720                    (c) 780                     (d) 810

  1. Who was Nicolas Sarkozy?

(a) Former German Chancellor                  (b) Former Canadian President

(c) Former French President                     (d) Former Prime minister of Italy

  1. Birds are:

(a) Cold blooded         (b) Warm blooded             (c) Both A and B                (d) None

  1. During drought, which Namaz is performed?

(a) Salat-e-Khoosf            (b) Salat-e-Kasoof              (c) Salat-e-Istisqa                  (d) None

  1. What is the average Arithmetic mean of from integers from 1 to 100 inclusive

(a) 49                    (b) 49.5                        (c) 65                      (d) None

  1. What is the synonym of subsequent?

(a) Equal                  (b) Final                  (c) Compromise       (d) Alternative

  1. Of the following city awarded Hilal-e-Itaqal during 1965 war.

(a) Pasroor               (b) Sialkot               (c) Narowal            (d) Lahore

  1. The Headquarters of ASEAN is located:

(a) Singapore           (b) Rangoon            (c) Jakarta               (d) None

  1. Pakistan purchased Gwadar from?

(a) Iran                     (b) Oman                (c) Qatar                  (d) USA

  1. Deficiency of Vitamin D?

(a) Anaemia           (b) Weak bones       (c) Constipation    (d) Faughing

  1. Pakistan Fiscal year started from:

(a) 1 July to June 30      (b) 1 August to 20 Nov              (c) 1 April to 30 Sep             (d) None

  1. Who was first deptive president of Constituent Assembly of

(a) Maulvi Tameez-ud-Deen                      (b) Quaid-e-Azam

(c) Allama lqbal                                      (d) None

  1. a Blue Mosque is located in

(a) Damascus          (b) Istanbul              (c) Cairo                  (d) None

  1. Which of the following river does not flow in Africa.

(a) Neil                    (b) Congo               (c) Zimbaive             (d) None

  1. Objective Resolution was presented by:

(a) A.K. Fazal-ul-Haq      (b) Abdul Rab Nishtar     (c) Hafeez Jalandhri      (d) None of above

  1. Hazrat Shah Wali Allah was great scholar was born during the reign of which emperor?

(a) Akbar                 (b) Shahjahan          (c) Aurangzeb     (d) None of the above

  1. Who presided the 72nd session of the UN General Assembly started from 12 Sep. 2017?

(a) Ban Ki Moon    (b) Miroslrslajcak   (c) Antino Gueteress     (d) Kofi Annan

  1. The shortest key to the close selected window is

(a) Alt+F4                (b) Ctrl+F4              (c) Alt+F5             (d) Alt+F3

  1. Change the passive voice of the following sentence.

Flower have grown all over the field.

  • The field was all over been grown with flower.
  • The field has been all over grown with flower.
  • The whole field is grown by the flowers.
  • The field had all over been grown with flower.
  1. Complete the Idiom Proverb. A sleeping fox catches no_________

(a) Grapes              (b) Bird                   (c) Prey                (d) Poultry

  1. Baghlihar Dam is located in Doda district of Indian occupied Kashmir on river

(a) Indus river           (b) Jehlum river • (c) Chenab river  (d) Ravi river

  1. A number is increased by 20% and then decreased by 20% the final value of the number

(a) Does not change      (b)                     Decreases by 2% (c) Increases by 4% (d)

Decreases by 4%

  1. Name the camel which the Holy Prophet (PBUH) was riding on the migration of Medina.

(a) Duldul                (b) Anza                   (c) Qaswa                 (d) Zulia

  1. If x + y = 6, y + z = 7 and z + x = 9 then average (Arithmetic mean) of x, y and z is

(a) 11/3                   (b) 11/2                      (c) 22/3                    (d) 11

  1. Gulf of Sidra is present off the coast of

(a) Libya                  (b) Liberia               (c) Macedonia         (d) None

  1. India attacked Pakistan across the International border on:

(a) 11 Sep. 1964     (b) 12 Dec. 1964      (c) 6 Sep. 1965        (d) 6 Sep. 1966

  1. A small town is Sindh “Keti Bunder is famous for?

(a) Dry port               (b) Gas and Oil field            (c) Fish harbor            (d) Military base

  1. Which of the following gases is most abundant in the air?

(a) Oxygen               (b) Nitrogen             (c) Hydrogen           (d) None

  1. Waterloo, where Napoleon was finally defeated, is situated in:

(a) France                 (b) Germany            (c) Holland            (d) Belgium

  1. Complete the Idiom “The more things change, the more they_________

(a) Begin to improve (b) Repeat history (c) Stay the same (d) Belgium

  1. Who Invented the Polio vaccine (Oral)?

(a) Jonas Salk          (b) Burk Holder        (c) Robert Koch       (d) Albert Sabin

  1. Euphonious is the opposite of

(a) Concordant          (b) Lethargic            (c) Hamonicous    (d) Cacophonic

  1. On July 16, 2017, which country celebrated the first anniversary of a failed military coup?

(a) Indonesia            (b) Turkey               (c) Yemen               (d) Republic of Congo

  1. Hanna Lake is situated near

(a) Quetta                (b) Karachi              (c) Sialkot              (d) Peshawar

  1. Which leader resigned from Congress party just because it did not give prayer break in its sessions?

(a) Hakim Ajmal Khan                               (b) Maulana Hasrat Mohani

(c) Maulana Zafar Ali Khan                      (d) None of these

  1. Which of the following Treaties was passed in the UN with 122 votes in favour and only 1 against on July 7, 2017?

(a) Treaty on the prohibition of child labour                   (b) Treaty on the prohibition of Terrorism

(c) Treaty on the prohibition of Nuclear Weapons        (d) Treaty on the prohibition of Slavery.

  1. Identify Pakistan’s largest Dam in terms of generating capacity?

(a) Mangla dam        (b) Tarbela dam       (c) Warsak dam       (d) Satpara dam

  1. Who was the author of the book “Causes of the Indian Revolt” (Asbab-e-Baghawat-e-Hind)?

(a) Nawab Salimullah                               (b) Nawab Mohsin-ul-Mulk

(c) Viqar-ul-Mulk                                     (d) Sir Syed Ahmad Khan

  1. Who scored the first cricket test century for Pakistan in 1952?

(a) Nazar Muhammad                              (b) Hanif Muhammad

(c) Saeed Ahmad                                   (d) None

  1. Who scored the only goal to give Pakistan the first Olympic Hockey Gold Medal in 1969?

(a) Naseer Bunda                 (b) Noor Alam                (c) Shahnaz Sheikh (d)               Abdul Hameed

  1. Pakistan hosted the SAARC Summit for the first time in?

(a) 1986                   (b) 1987                  (c) 1988                   (d) 1990

  1. The last town Inside Pakistan on the Karakoram Highway before the Chinese border is

(a) Havellian          (b) Diamer            (c) Hunza                (d) Sost

  1. Which of the following devices is used to store data permanently?

(a) Hard Disk           (b) Printer                (c) Cache                 (d) RAM

  1. In the 10th Nabavi year, a very dear and near uncle of the Holy Prophet (PBUH) died. What was his name?

(a) Hazrat Hamza (R.A.)                           (b) Hazrat Abu Talib (R.A.)

(c) Hazrat Abbas (R.A.)                           (d) None

  1. Change to indirect speech: We said Barovi Shahid you have played very well.

(a)     We exclaimed Shahid you played very well.        (b)    We wished Shahid that he played very well.

(c)      We advised Shahid to play well.                            (d)    None

  1. Synonym of Coagulate is

(a) Collect                (b) Solidify              (c) Mail                    (d) Mix

  1. Which represent paus in the sentence

(a) Comma              (b) Hyphen              (c) Colon                (d) Semicolon

  1. The speed of light mile per second?

(a) 186000 m/s                                       (b) 182000 m/s

(c) None of these                                   (d) 190000 m/s

  1. Where is Koh-e-Jodi

(a) Iran                     (b) Iraq                    (c) Turkey                (d) Saudi-Arab

  1. Where is Koh-e-Adam

(a) India                    (b) Turkey              (c) Egypt                   (d) Sri Lanka

  1. Ascorbic acid is

(a) Vitamin A            (b) Vitamin C        (c) Vitamin D          (c) None of these

  1. Vitamin C is abundantly found in

(a) Leman                 (b) Guava              (c) Apple                   (d) Amla

  1. The largest freshwater lake is

(a) Baikal                  (b) Caspian            (c) Superior             (d) Aral

  1. The deepest lake in the world is

(a) Aral                     (b) Baikal                (c) Caspian              (d) Ansoo

  1. Who is ‘author of pride and prejudice

(a) Thomas Hardy (b) Jane Austin      (c) Shakespeare      (d) Emily Bronet

  1. Leo Tristoy is the water of

(a) Othello                (b) War and peace              (c) For whom the bell tolls            (d) A tale of two cities

  1. Which is the hottest planet of the world

(a) Mercury              (b) Jupiter               (c) Venus               (d) None of these

  1. Jupiter is bigger than the earth_

(a) 7 times               (b) 11 times              (c) 100 times          (d) 131 times

  1. Name the secret agency of Afghanistan

(a) Gestapo             (b) NDS                   (c) SAWAK              (d) None of these

  1. What is weight of male heart?

(a) 200 gm               (b) 250 gm               (c) 300 gm            (d) 1000 gm

  1. Which the capital of Ghana

(a), Monrovia           (b) Rabat                 (c) Accra              (d) Mapute

  1. Which secretary general was from Ghana

(a) Burtons Ghali    (b) Kofi Anan          (c) Antonia Guettress        (d) None of the above

  1. Which is the former name of Ghana

(a) Upper Volta         (b) Gold Coast        (c) Zanzibar                        (d) None of the above

  1. Lira is the currency of

(a) Bulgaria              (b) Albania               (c) Italy                              (d) None of the above

  1. Sharm al-Sheikh is resort of

(a) Audi-Arab          (b) Egypt                   (c) Sudan                            (d) Syria

  1. Sri Lanka changed its name is

(a) Ceylon                (b) Rangoon              (c) British Islan                  (d) None of the above

  1. Hinduism is state religion of

(a) India                    (b) Bhutan                 (c) Nepal                              (a) Ceylon (b) Rangoon

  1. Lower house of parliament is called:

(a) Senate       (b) National Assembly             (c) Provincial Assembly      (d) Combination of Provincial Assembly

  1. طویل کا متضاد لفظ کیا ہے؟

(a) عریض                    (b) عرض                                (c) عارض                           (d) عارضہ

  1.  کے درست مطلب کا انتخاب کریں۔ Might is Right

(a) طاقت ہی میں عظمت ہے              (b) دنیا طاقت ور کی                 (c) جنگل کا قانون                    (d) جسکی لاٹھی اس کی بھینس

  1. کاغزکی نوح صدا نہیں بہتی۔ اس ضرب المثل سے کیا مراد ہے؟

(a) دھوکہ ہر وقت نہیں چلتا       (b) جھوٹ ہمیشہ نہیں چلتا     (c) کچے گھڑے پار نہیں ہپنچاتے    (d) مستقل کام مستقل بنیاد پر ہی قائم ہوتے ہیں

  1. ہاتھ کنگن کو آری کیا۔ سے کیا مراد ہے؟

(a) اشارہ کسی طرف اور پوچھنا کچھ اور   (b) ہاتھ بہت گندے ہونا        (c) ظاہر بات کے ثبوت کی ضرورت نہیں  (d) ان میں سے کوئی نہیں

  1. اردو کے عظیم شاعر اکبر الہ آبادی کا اصل نام کیا تھا؟

(a) اکبر حسین رضوی        (b) نبی بخش               (c) احمد بخش            (d) ان میں سے کوئی نہیں

  1. کتاب ارمخان حجاز کا مصنف کون ہے؟

(a) علامہ محمد اقبال       (b) عبدالحلیم شرر              (c) فیض احمد فیض           (d) ساحر لدھیانوی

  1. مندرجہ ذیل میں سے درست جملہ کونسا ہے؟

(a) کسی کو گالی مت دینا       (b) کسی کو گالی مت نکال            (c) کسی کو گالیاں مت نکال         (d) کسی کو گالیاں مت دو

  1. دھان پان ہونا۔ محاورہ ہے اس کے معنی ہیں؟

(a) د بلا ہونا       (b) خراب ہونا            (c) دبلا پتلا ہونا        (d) ان میں سے کوئی نہیں

  1. مندرجہ ذیل میں سےکونسا شاعر مرثیہ نگاری کے لئے مشہور ہے؟

(a) میر تقی میر     (b) اکبر الہ آبادی            (c) میر انیس       (d) داغ دہلوی

  1. شاہ نامہ اسلام کس کی تصنیف ہے؟

(a) فروسی      (b) علامہ اقبال            (c) الطاف حسین       (d) حفیظ جالندھری

 

ANSWERS

1. a          2. a         3 a         4. c        5. c        6. c         7. b         8. d         9. c         10. c          11. c         12. d       13. c     14. b 15. b       16. b       17 b       18. d      19. b      20. d      21. c        22. b      23.d        24. c          25. c        26. b      27. c     28. d 29. d      30. b      31. c      32. b      33. b      34. a      35. b       35a. b     36. d      37 d          38. c        39. c      40. a     41. d 42.d       43. c      44. d      45.c       46. a      47. a      48. c       49. b        50. a      51. d         52. c        53. a       54. d     55. b 56. a      57.          58. c      59. b       60. d      61. b     62 a       63. c        64. d       65. a        66. b        67. a       68. b     69. a 70.         71. c        72. d      73. b       74. b      75. a     76. b       77. b        78. b       79.c        80. b         81. b      82. c      83. c 84. b       85. b      86. c      87. b       88. a.     89. c     90. b      91. a       92. d      93. b        94.c          95. a       96. a       97. d 98. c        99. c      100. d